Pistachio Brittle

Hi!

Another pick from my super recipe box. Today I am sharing with you the recipe for a quick treat. Hope you will enjoy it!
Before I will share the recipe, let me tell you my plans for this weekend. After I submit this post, I am getting ready for the carnival in Malta! I am really excited as we are going to Gozo (another Island next to Malta) by a party boat. I got my costume last minute!

One of the things you should definitely see in Malta if you have chance is the Carnival! This year, the Carnival starts on 24th February and it is on until 28th February. I don’t want to add anything more about it just now as I will prepare a separate post about the carnival and also will share pictures with you. Stay tuned!

Now… enjoy this easy to make, delicious treat!

Pistachio Brittle

Ingredients:

  • 60g (2oz) butter
  • 180g (6oz) caster sugar
  • 200ml (7fl oz) golden syrup
  • 200g (7oz) pistachio nuts, shelled

 

Directions:

  1. Oil a large, nonstick baking sheet. Place the butter, caster sugar and a tbsp of water into a large nonstick pan and heat gently, stirring until the butter dissolves. Pour in the golden syrup. Continue stirring over a low heat until the sugar has completely dissolved.
  2. Bring to the boil, reduce the heat and allow to bubble gently for about 10 minutes until it turns a rich amber. To test if it’s ready, drop a small blob of the mixtures into ice cold water – it will harden if the mixture has been cooked long enough.
  3. Beat in the pistachio nuts, then immediately pour onto the oiled baking sheet. Allow to set, snap into bite-sized pieces.

 

Let me know, what do you think about this recipe and also what do you think about my blog??
I would really appreciate that 🙂

Have a lovely day my friends!

 


 

Witajcie!!

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem z mojego super pudełka z przepisami. Dziś wylosowałam bardzo łatwy w przygotowaniu smakołyk. Nie wiem jak mogłabym to dokładnie przetłumaczyć, ale powiedzmy, że nazwiemy to Pistacjowy Blok Karmelowy. Jeśli macie lepszą nazwę, podzielcie się proszę bo ta mi nie za bardzo pasuje 🙂 Zanim przejdziemy do przepisu, podzielę się z Wami moim extra planem na ten weekend. A mianowicie, jak wiecie lub nie, na Malcie zaczął się Karnawał. Polecam serdecznie, jeśli jesteście na Malcie lub będziecie w przyszłości. Dużo świetnej zabawy!!
Także, zaraz po opublikowaniu tego wpisu, zaczynam przygotowania na Karnawał. Plan jest taki, że wsiadamy na statek i płyniemy na Gozo, która jest kolejną wyspą tuż obok Malty. Jestem niezwykle podekscytowana, ponieważ nie byłam jeszcze w tym miejscu a do tego będzie to impreza na statku także zapowiada się całkiem fajnie.

O Karnawale tyle! Czekajcie na kolejny wpis o tym właśnie wydarzeniu! Spodziewajcie się dużo zdjęć 🙂

 

A teraz…powracamy do przygotowania tego super łatwego i pysznego smakołyku.

 

Pistacjowy Blok Karmelowy

Składniki:

– 60g masła

– 180g cukru

– 200 ml syrop cukrowy

– 200g pistacji, bez skorupek

 

  1. Wysmaruj olejem duży kawał papieru do pieczenia. Rozgrzej patelnie z powłoką nieprzywierającą i rozpuść w niej masło razem z cukrem i łyżką stołową wody. Podgrzej delikatnie, ciągle mieszając, aż masło się całkowicie rozpuści. Wlej do mikstury syrop cukrowy. Mieszaj ciągle na niskim ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  2. Zagotuj mieszkankę, po czym zmniejsz ogień i pozwól miksturze się trochę poddusić przez 10 minut aż kolor stanie się bliski do bursztynowego. Aby sprawdzić czy mikstura została wystarczająco podgotowana, wlej odrobinkę mikstury (kropelkę) do lodowatej wody. Jeśli stwardnieje, to znaczy, że mikstura jest OK.
  3. Wmieszaj w miksturę przygotowane pistacje. Zaraz po tym, natychmiast wylej całą miksturę na natłuszczony papier do pieczenia. Odstaw na bok aby mikstura ostygła, następnie pokrusz na mniejsze kawałki i gotowe!! 

Smacznego!!

Dajcie mi znać co myślicie o tym przepisie i co myślicie o moim blogu?

Byłabym bardzo wdzięczna!!!
Życzę Wam wszystkim miłego dnia!! Dzięki za odwiedziny 🙂

 

4

1

2

3

 

The original recipe can be found here!

 

8 thoughts on “Pistachio Brittle

Leave a comment