Kefalotiri cheese and a simple recipe!

Hi! How are you today?

Cheese is one of the most important cooking ingredients in my opinion. This time, I picked up from the shop Kefalotiri cheese and I will give you a simple recipe where you can use this type of cheese.

Firstly…

Kefalotiri is a very salty cheese. It reminds me a bit of Halloumi. Both of them are also hard in texture. Kefalotiri is a Greek cheese made of sheep or sometimes goat’s milk.
There is many ways you can consume it. Today, I feel like eating my cheese in pasta so that’s what I am using it for.
Young Kefalotiri takes up to 2 months to ripen. The aged one – more than 1 year old and obviously it will have much stronger flavor.
Next time I might try to fry a piece of this cheese in olive oil which is also a great idea. Then you can pop it on top of your salad with some dried fruits! Yummy 🙂

Now, let me share with you one of the recipes that I use Kefalotiri for. Remember! For this recipe you can use any kind of cheese similar to Parmesan. After all, you cook for yourself so use whatever you prefer!

 

Pea pasta with Kefalotiri cheese. 

Ingredients:

  • 350g pasta (you can use any shape you want)
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 bunch salad onions, chopped
  • 2 garlic cloves, peeled
  • 400g frozen peas
  • small handful fresh basil, shredded
  • 1 lemon, zest and juice only
  • 4 tbsp Kefalotiri, plus extra to serve

Directions:

  1. Cook the pasta.
  2. In the meantime, heat the olive oil in a frying pan and cook the salad onions and garlic for around 1 minute. Do not burn it. Stir in the peas and cook for another 2-3 minutes or until the peas are cooked. Remove the pan from the heat and crush the peas slightly with a fork or a masher.
  3. Return to the heat and stir in the basil, lemon zest and half the juice. Add the Kefalotiri. Season to taste and add more lemon juice if you like.
  4. Drain the pasta and add to the pan. Toss everything together well and served sprinkled with extra Kefalotiri.

 

This recipe serves 4 or if you are me and my boyfriend then only 2 🙂
I got inspired by one of the recipes I found in my recipe box but not sure where I got it from because I just cut it out from some magazine.

Have a lovely day!

 

Follow my Instagram!! Click here 🙂

 


 

Witam Was!! Jak Wam mija dzień?

Ser to jeden z najważniejszych według mnie składników podczas gotowania. Tym razem, upatrzyłam sobie w sklepie ser – Kefalotiri. Podzielę się z Wami dzisiaj przepisem gdzie możecie ten ser użyć.

Kefalotiri – jest to ser podobny do Halloumi. Oba są bardzo słone i są to twarde sery. Kefalotiri to ser grecki a do jego przyrządzenia używane jest mleko owcze lub kozie.
Jest mnóstwo sposobów na jego przyrządzenie. Ja dzisiaj mam ochotę na użycie go w daniu z makaronem.
Młody ser musi dojrzewać przez około trzech miesięcy i nie ma on aż tak intensywnego zapachu jak ten dojrzały. Dojrzały ser potrzebuje minimum rok.
Następnym razem, spróbuję usmażyć ten ser na patelni w oliwie z oliwek so jest również świetnym pomysłem. Wtedy, możecie taki podsmażony ser użyć w sałatce razem z suszonymi owocami. Pyszności!

A teraz, podzielę się z Wami tym łatwym przepisem! Pamiętajcie, zamiast Kefalotiri można użyć każdego innego sera typu Parmezan! Rozumiem, że nie wszędzie Kefalotiri jest dostępny.

 

Makaron z zielonym groszkiem i Kefalotiri!

Składniki:

  • 350 g makaronu (może być każdy kształt – ja użyłam tym razem spaghetti)
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 pęczek cebulki dymki, drobno pokroić
  • 2 ząbki czosnku, obrać
  • 400 g zamrożonego zielonego groszku
  • garstka świeżej bazylii, poszatkować
  • 1 cytryna, tylko skórka i sok
  • 4 łyżki stołowe Kefalotiri, plus ekstra do zaserwowania

 

Przyrządzenie:

  1. Ugotuj makaron.
  2. W międzyczasie, podgrzej oliwę z oliwek na patelni. Podsmaż cebulkę dymkę i czosnek przez około 1 minutę. Wmieszaj do patelni zielony groszek i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli zielony groszek potrzebuję trochę więcej czasu, podgotuj troszkę dłużej. Ściągnij patelnię z ognia i tylko delikatnie utłucz groszek.
  3. Postaw patelnie z powrotem na ogniu. Dodaj świeżą bazylię, skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i ser. Przypraw solą i pieprzem do smaku i dodaj więcej soku z cytryny jeśli chcesz.
  4. Odcedź makaron i dodaj do patelni z sosem. Wymieszaj wszystko i serwuj z serem posypanym po wierzchu.

 

Przepis jest na 4 osoby, ale jeśli jecie jak ja i mój chłopak – wystarczy on tylko na 2 🙂

 

Miłego dnia!

 

831

 

 

Zapraszam na mój Instagram! Kliknij tutaj 🙂

Advertisements

12 thoughts on “Kefalotiri cheese and a simple recipe!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s