Salted Caramel Lava cookies!

Hello!!!

How are you? Happy International Women’s Day! How were you celebrating it? I hope you had a good time!
I’ve received an invitation to one of the most beautiful places in Malta. The invitation was for the wine tasting. It was held in Palazzo Castelletti. In this place you can find fine dining restaurants. It’s all together three of them plus a wine bar. The building is amazing. The history of the building is not very well known but it definitely belonged to the rich people of Mdina. The other interesting fact is that on the site they have archaeological finds that visitors can admire. Apart from dining in restaurants, the place is used for different kind of events which are mostly weddings or other family gatherings. Me and my boyfriend really enjoyed the time spent over there. Apart from Palazzo Castelletti you can enjoy the city of Mdina. It is really beautiful there and I cannot wait to go back.
You can see some shots from there on my Instagram account. Click here!
Thank you Palazzo Castelletti!!!

Also, I would like to use this post to let you know what happened recently in Malta. Really sad story. I don’t know if any of you remember the Azure Window that can be find in Gozo Island? It is gone forever :(. I am also sad because I didn’t have a chance to see it over there. I was planning to explore Gozo in May but now,  I regret waiting.
What happened is that we had really strong wind in Malta for few days. It was strong enough to help the waves to destroy the beauty. It happened on 8th March…

 

Now…Let’s cheer up this post with lovely recipe! Btw. It was my first try to make lava cookies. My boyfriend says they are delicious and he knows what’s good so we must trust him :)) I love them too, they are not too sweet and perfect with tea or coffee.

Pictures at the bottom!!!

 

Salted Caramel Lava cookies.

Ingredients:

– 150g (5oz) salted butter, softened
– 160g (5 1/2oz) soft light brown sugar
– 1 egg
– 1 1/2 tsp vanilla extract
– 260g (8oz) plain flour, sifted
– 1 1/2 tsp baking powder
– 1 x 100g pack plain chocolate chips
– 16 soft toffees
– pinch sea salt flakes, plus more to serve (optional)

Directions:

1. Preheat the oven to gas 5, 190°C, fan 170°C and line two large baking trays with nonstick baking paper.
2. Put the butter in a large mixing bowl and beat with a wooden spoon until smooth. Add the sugar and beat for a further 3-4 minutes, until fluffy and light. Stir in the egg and vanilla extract. Add the flour and baking powder and, using a wooden spoon, gradually combine to form a soft dough. Stir in the chocolate chips and macadamia nuts.
3. Put the toffees on a plate and scatter with the sea salt flakes. Press them on the surface of the toffees so they stick. Divide the dough into 16 pieces, then press a toffee into the centre of each. Shape the pieces into ball shapes, with the toffee enclosed in each; flatten a little. Space the 16 cookies out on the trays, allowing room to spread.
4. Bake for 16-18 minutes, until lightly golden. Leave to cool for a few minutes, but serve warm, while the caramel centres are still molten. Scatter with another pinch of sea salt, if you like.

 

You can find this recipe on one of my favorite recipe page which is here.

 


POLSKA WERSJA!!!

Witajcie!!

Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet! Jak minął Wasz dzien?
Ja miałam okazję spędzić ten dzień w przepięknym miejscu – Palazzo Castelletti.
Zostałam zaproszona razem z moim partnerem na kolację razem z degustacją win.
Miejsce, w którym się to odbywało jest przepiękne jak już wspomniałam 🙂
W tym miejscu możecie znaleźć trzy ekskluzywne restauracje i winiarnie. Oprócz restauracji, to miejsce jest używane również do organizacji wesel lub innych rodzinnych spotkań. Historia tego miejsca nie jest dobrze znana ale z pewnością ten pałac należał do bogatych mieszkańców miasta Mdina. Następny ciekawy fakt jest taki, że w tym miejscu możecie podziwiać wykopaliska archeologiczne.
Ja i mój partner spędziliśmy tam świetnie czas podziwiając starodawne pomieszczenia i obrazy. Oprócz Palazzo Castelletti zdecydowanie polecam zwiedzić miasto Mdina, które bardzo się różni od innych. Za niedługo możecie się spodziewać nowego postu o tym własnie mieście. Nie mogę się doczekać, żeby tam raz jeszcze zawitać.
Zdjęcia z Palazzo Castelletti możecie znaleźć na moim Instagramie! Kliknij tutaj aby przejść do zdjęcia.

Korzystając z okazji, chciałabym się w Wami podzielić smutną wiadomością! Lazurowe Okno, które znajdowało się na wyspie Gozo jest stracone na zawsze. Jest to wielka strata dla Malty i Gozo, ponieważ było to jedno z najbardziej rozchwytywanych turystycznych miejsc. I z tego Malta słynęła. A jak to się stało? Hmm.. przez kilka dni mieliśmy bardzo mocny wiatr tu na wyspie. Był wystarczająco mocny aby pomóc falom zniszczyć to piękno Gozo. Podobno Maltańczycy spodziewali się tego od jakiegoś czasu ponieważ górna część okna była bardzo wąska. Stało się to ósmego marca. Wszystkie gazety o tym pisały, ponieważ jak już wspomniałam, jest to wielka strata…

A teraz, rozchmurzmy trochę ten wpis świetnym przepisem!!! Jest to mój pierwszy raz kiedy przyrządzam ciastka typu lava. Wydaje mi się, że mogłam wybrać trochę większe kawałki toffee, ale jak na pierwszy raz nie jest źle. Mój chłopak mówi, że są wyśmienite, a on wie co dobre także musimy mu zaufać :))

 

Ciasteczka z solonym karmelem (Lava cookies)

Składniki:

– 150g (5 uncji) solonego masła, lekko rostopione
– 160g (5 1/2 uncji) jasnego brązowego cukru
– 1 jajko
– ekstraktu z wanilii 1 1/2 łyżeczki
– 260g (8 uncji) mąki, przesiej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 x 100g opakowania kawałków czekolady
– 16 miękkich toffi
– szczypta płatków soli morskiej, lub więcej.

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik , gazowy na 5, 190 ° C, z wentylatorem 170 ° C. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem do pieczenia nonstick.
2. Włóż masło do dużej miski i ubij drewnianą łyżką, aż stanie się gładkie. Dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 3-4 minuty, aż stanie się puszyste i lekkie. Wmieszaj do środka jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki, stopniowo wymieszaj, tworząc miękkie ciasto. Wmieszaj do środka wiórka czekolady i orzechów macadamia.
3. Umieść toffi na talerzu i posyp płatkami soli morskiej, dociskając je na powierzchni toffi aby się przykleiły. Podziel ciasto na 16 sztuk, a następnie wciśnij toffi do środka podzielonego ciasta. Zamknij toffi w każdym z nich formując kulkę a następnie troszkę je spłaszcz. Rozdziel 16 ciasteczek na tacach, pozostawiając przestrzeń aby się nie skleiły podczas pieczenia.
4. Piec przez 16-18 minut, aż się lekko ze złocą. Odstaw je do ostygnięcia na kilka minut, ale podawaj je na ciepło. Posyp ciasteczka szczyptą soli morskiej, jeśli chcesz.

Przepis można znaleźć na jednej z moich ulubionych stron z przepisami czyli tutaj.

1
Straight from the oven! || Photo by S. Mozdzen
2
A bit of posing for the picture! || Photo by S. Mozdzen
3
Inside you can find mini chocolate toffees! || Photo by S. Mozdzen
4
Just look at it!!! || Photo by S. Mozdzen
5
So nice and gooey! || Photo by S. Mozdzen
Advertisements

20 thoughts on “Salted Caramel Lava cookies!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s