My first sweet potato Brownie! Let’s give it a try!

PRZEWIŃ W DÓŁ JEŚLI CHCESZ CZYTAĆ POLSKĄ WERSJĘ!!!

My first sweet potato brownie!
I tried and I am in love. To be honest, I am not (I wasn’t) a big fan of sweet potato at all! No sweet potato fries, no mash, nothing!
I guess… I am a new person now because I love it!

As you can tell from my previous post Peanut Butter Brownie, I am a huge fan of this amazing cake! The only time I don’t have to think twice about my order whenever I go to cafe or restaurant is the time when I am ordering dessert because I always choose Brownie. I know, I sound a bit boring.
I just realized, that Brownie keeps me away from trying new sweets but…I am working on it. You can see my progress on my Instagram

Let’s get right into it! I am actually pretty proud of myself because my baking skills ekhem… my ‘brownie baking skills’ are getting better and instead of crying after taking the tray out of the oven, I am actually shaking from excitement. Am I weird? 🙂

Last thing, that I want to mention is that I got inspired by kobisteedman. I found this recipe and I knew straight away, I have to try it out. I can confirm that this brownie recipe is super yummy.

Sweet Potato Brownie

Ingredients:

  • 2 medium sized sweet potatoes,
  • 2 eggs 
  • 1/2 cup raw cacao,
  • 1/2 cup coconut oil,
  • 1/4 pure maple syrup,
  • 2 tsp vanilla extract, 
  • 1 tsp baking powder 
  • 1 cup self-rising flour 
  • chopped dark chocolate (you decide how much)

Directions:

  1. Preheat the oven to 180C
  2. With a fork, pierce sweet potatoes and place in the oven (200C, 45-60min). Bake until tender. Allow to cool, then get rid of the skin. 
  3. Add all the ingredients and mix well. 
  4. Line a 22 cm baking tray with nonstick paper and pour in the batter. 
  5. Bake 20-30 minutes, depending on your oven.
  6. In the halfway, I sprinkled my brownie with chopped peanuts. 

Moje pierwsze brownie z batatów. Spróbowałam i się zakochałam.
Bataty nigdy nie były moim ulubionym warzywem, ale jakoś się przekonałam i teraz je uwielbiam, do tego posiadają one dużo właściwości odżywczych.

Jak już pewnie zauważyliście z mojego poprzedniego wpisu Peanut Butter Brownie, że jestem wielką fanką tego typu ciasta. Wydaję mi się, że kiedy jestem w kawiarni czy restauracji, jedynie podczas zamawiania deseru, nie muszę się dwa razy zastanawiać, ponieważ zawsze zamawiam Brownie. Tak, wiem… jestem mało oryginalna.
Właśnie sobie uświadomiłam, że przez brownie, zamykam się na nowe pomysły i smaki, ale pracuję nad tym! Możecie zobaczyć efekty na moim Instagramie <–klik!

Okay, do dzieła! W sumie to jestem z siebie całkiem dumna, ponieważ moje umiejętności pieczenia naprawdę się poprawiły i zamiast płaczu, zaraz po wyjęciu formy z piekarnika, jestem mega podekscytowana i aż się mi ręce trzęsą. Czy to jest dziwne? 🙂

Ostatnia rzecz! Do zrobienia tego ciasta, zainspirowała mnie kobisteedman. Znalazłam ten przepis właśnie na jej koncie. Oczywiście go troszeczkę przerobiłam bo czego nie! Taka już jestem! Moja mama i babcia, czytając to pewnie wie o co chodzi i pewnie się teraz śmieją pod nosem 🙂

Brownie z batatów

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kakao do pieczenia
  • 1/2 oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki samorosnącej
  • pokruszona czekolada do pieczenia (ile tylko zechcesz) 

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Nakłuj bataty widelcem, po czym włóż je do piekarnika na 45-60 minut (200 stopni). Piecz, aż zmiękną po czym ostudź i pozbądź się skórki.
  3. Dodaj wszystkie składniki i porządnie wymieszaj.
  4. Wyłóż kwadratową formę (22 cm) papierem do pieczenia i przełóż do niej przyrządzony mix.
  5. Piecz 20-30 minut, zależy od Twojego piekarnika.
  6. Po 15 minutach, posypałam brownie, pokrojonymi orzeszkami ziemnymi.
2
Photo by S. Mozdzen
1
Look at this brownie!! | Photo by S. Mozdzen
3
Maybe you already noticed but that chopping board is my everything!!! | Photo by S. Mozdzen
4
Photo by S. Mozdzen

21 thoughts on “My first sweet potato Brownie! Let’s give it a try!

Leave a reply to Sandra Cancel reply