Green pea soup with crispy Ġbejna.

PRZEWIŃ W DÓŁ, JEŚLI CHCESZ CZYTAĆ POLSKĄ WERSJĘ!

 

Hi!

Today, another recipe! I hope you’re not getting bored. I noticed, that my food and travel blog is full of recipes mostly! It will change, don’t you worry.
Last time, when doing my fruit and veggie shopping, I got inspired and decided to prepare something much healthier and lighter. So there you go!

The recipe is super simple so you don’t need many ingredients, that are hard to get, well… except ġbejna. In my honest opinion, you can use any cheese you like, for example ricotta what is a perfect match!

What is ġbejna?

It’s a type of cheese produced in Malta. Do I like it? I love it!!!
It’s made into a round shape and it’s produced from sheep milk. It has an amazing milky flavor! There are few types of this cheese – fresh, sun-dried, salt cured, peppered and also you can find it served in vinegar, what is a great option for a salad.

Ġbejna is a key ingredient for the Maltese soppa talarmla, also known as a widow’s soup, what is a hot pot of veggie soup served with ġbejna in the middle. Yummm!!!

Let me share with you this easy recipe!

 

Green pea soup with fried Ġbejna

Ingredients: 

  • 2 tbsp butter 
  • 2 medium spring onions 
  • thyme
  • 5 cups of shelled fresh peas 
  • carrot
  • 2 cups of new potatoes, skinned
  • 3 cups homemade vegetable broth 
  • ġbejna (1 per serving)
  • salt & pepper

 

Directions:

  1. Melt the butter in the pot. Roughly chop spring onions and cook it in the butter for about 3-4 minutes over medium heat. 
  2. Add chopped carrots and potatoes, pour in the broth and cook until soft. 
  3. Then, add your peas and simmer for about 5 minutes. 
  4. Remove the pan from the heat and use a blender to purée the soup until smooth. 
  5. In the frying pan, melt a bit of the butter and fry your ġbejna until crispy on top. 
  6. Place the cheese in the middle of the plate and pour in the soup. Use spring onion leftover or sun-dried tomatoes as  garnish. 
    Thank you! 

 


 

Witam!

Dzisiaj kolejny przepis! Wybaczcie, jeśli robię się powoli nudna. Zauważyłam, że ostatnio na moim blogu pojawiają się same przepisy, ale nie martwcie się, wkrótce się to zmieni!
Ostatnio, kiedy robiłam zakupy u warzywniaka, zainspirowałam się i wpadłam na pomysł aby przyrządzić na obiad coś odrobinę zdrowszego i lżejszego, niż zazwyczaj.
Et voilà!

Ten przepis jest mega łatwy i nie potrzebne Ci będzie mnóstwo składników. Jedyny problem to ġbejna. Nie mam pojęcia, czy można dostać ten ser w Polsce. Jeśli tak, dajcie znać! Zamiast ġbejna, możesz użyć Ricotty lub innego sera, na którego masz akurat ochotę 🙂

Co to jest ġbejna?

Jest to ser z mleka owczego produkowany na Malcie. Jest on formowany w kształcie dysku i jest on pokryty specyficznym wzorkiem. Smak tego sera jest naprawdę niesamowity! Smaczny i super mleczny 🙂 Są różne jego rodzaje tj. świeży (mój faworyt), suszony, solony, z pieprzem i również możesz spotkać go w occie, co jest dobre na sałatkę.

Ten ser jest tradycyjnie serwowany w soppa talarmla, czyli maltańskiej zupie warzywnej, której nazwę można przetłumaczyć na “Zupa wdowy”.

Przejdźmy do przepisu.

 

Zupa z zielonego groszku z dodatkiem ġbejny.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie zielone cebule 
  • tymianek
  • 5 szklanek obranego groszku
  • marchewka
  • dwie szklanki młodych ziemniaków, bez skóry
  • 3 szklanki wywaru warzywnego 
  • ġbejna
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę na maśle w dużym garnku przez około 3-4 minuty. Dodaj pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Podsmaż przez kolejną minutę czy dwie. Następnie dodaj wywar i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  2. Gdy warzywa już zmiękną, dodaj do garnka obrany groszek i gotuj na niskim ogniu przez 5 minut. 
  3. Po tym czasie, zmiksuj zupę blenderem na purée. 
  4. Na rozgrzanej patelni, dodaj masło i podsmaż ser, aż się zarumieni. 
  5. Na środek talerza, połóż ser i powoli chochelką nalej zupy. Udekoruj resztkami zielonej cebulki lub suszonych pomidorów. 

Dziękuję! 

 

123456

 

 

Advertisements

11 thoughts on “Green pea soup with crispy Ġbejna.

    1. I was wondering about it as well, that’s why I asked my local friend and apparently they call it a widow’s soup because it’s made up of cheap ingredients so even a ‘poor’ widow could afford. Funny explanation ☺

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s